Ideoiden aiheet
Ideapankkeihin on koottu oppilaitoksissa toteutettuja sekä järjestössä tuotettuja liikettä lisääviä ideoita kaikkien käyttöön.
Ideapankkien ideat on jaoteltu eri aiheiden mukaan. Lue tarkemmat kuvaukset eri aiheista ja huomaat kuinka monella tavalla liikettä voi oppilaitoksessa lisätä.
Tämän jälkeen siirry ideoiden pariin ja nappaa ideat käyttöön!
Fyysinen aktiivisuus opetuksessa
Lisää liikettä, parempia oppimistuloksia! Liikkeen lisäämisen antamat positiiviset vaikutukset oppimiseen ja työrauhaan kannattaa hyödyntää.
Tapahtumat ja toiminta
Yhdessä tekeminen innostaa liikkumaan. Tapahtumat ja muu toiminta lisäävät yhteisöllisyyttä ja osallisuutta ja tuovat liikettä vaivihkaa yhteisen tekemisen kautta.
Toimintaympäristöjen muokkaaminen
Toimintaympäristön muokkaamisen tavoitteena on tuoda liikkumisen mahdollisuudet sinne, missä ihmiset muutenkin ovat. Liikuntaa edistäviksi tiloiksi voidaan muokata esimerkiksi luokkatiloja, työsaleja ja käytäviä, mikä muuttaa toimintakulttuuria liikkuvammaksi.
Henkilöstön motivointi
Henkilöstön motivoiminen ja innostaminen liikkeen lisäämiseen vaikuttavat oleellisesti liikkumista mahdollistavan toimintaympäristön syntymiseen. Henkilökunta toimii tärkeänä esimerkkinä opiskelijoille. Koko oppilaitos mukaan liikkumaan ja liikuttamaan!
Liikuntatottumuksiin vaikuttaminen
Teknologia apuna
Liikkeen lisäämisen tueksi on saatavilla paljon erilaisia sovelluksia ja pelejä sekä järjestöillä on sivustoillaan kootusti asiantuntevaa tietoa, ohjausta ja toimintaa niin henkilöstölle kuin opiskelijoille.
Amisvartti
Amisvartti tarjoaa opiskelu -ja työpäivän keskelle rentoa energiaa, iloa ja hyvää oloa amisvartillisella liikettä. Liikkeen lisäksi luvassa on paikallista väriä ja osaamista, kun Amisvarttien toteutuksesta vastaa opiskelijoita ja henkilöstöä eri puolilta Suomea.
Liikuntaimpulssi
Liikuntaimpulssit antavat vinkkejä pienten arkisten keinojen toteuttamiseen, millä voidaan lisätä näppärästi ja nopeasti liikettä opiskelun lomaan.
Toiminnan juurruttaminen osaksi arkea
Oppilaitoksissa kehitetyt toimintamallit on hyvä juurruttaa osaksi perustoimintaa. Tutustu eri oppilaitosten toimiviin toimintamalleihin sekä lue lisää toiminnan juurruttamisesta.
Fyysisesti raskas työ
Mitä fyysisempää työsi on, sitä paremmassa kunnossa sinun tulee olla. Hyväkuntoisena kuormitut vähemmän ja palaudut paremmin.
Istumatyö
Hyväkuntoinen jaksaa myös istumatyössä hyvin. Istumatyössä liikkumista kannattaa lisätä myös työ- ja opiskelupäivän ajalle ja katkaista istuminen usein.
Seisomatyö
Jatkuva seisomatyö on erityisen raskasta jaloille ja selälle. Kannattaa tehdä kaikkea, mihin itse pystyy vaikuttamaan. Seistessa tuleva staattinen kuorma pitäisi jumpata auki.
Staattisia työasentoja vaativa työ
Pitkään samanlaisena jatkuva työasento voi aiheuttaa staattista, pysyvää lihasjännitystä. Työtä on hyvä tauottaa määräajoin muutaman minuutin ajaksi esimerkiksi kevyellä liikunnalla.
Henkinen kuormittavuus
Pitkään jatkunut henkinen kuormittavuus voi johtaa uupumukseen, jos siihen ei osata ajoissa tarttua. On tärkeää tarjota paikkoja ja tilanteita, missä kohdata ja olla läsnä.